Nel Zoon (82): “Elke dag opnieuw geniet ik van mijn op maat gemaakte badkamer”
(afbeelding trotse Nel Zoon in haar verbouwde badkamer)
Foto-onderschrift:
Nel Zoon liet haar badkamer toekomstbestendig maken door Van der Ende Installatiebedrijf
Nel Zoon is inmiddels 82 jaar en heeft een appartement op de tweede etage van een flat in Vlaardingen. Zij vond haar badkamer veel te hokkerig en vatte een paar jaar geleden het plan op haar badkamer rigoureus te verbouwen. De Vlaardingse wilde het bad, de tussenwand en het bestaande douchegedeelte verwijderen en daarvoor in de plaats een grote inloopdouche laten maken. Toen ze vroeg wie dat klusje zou kunnen klaren, werd ze in contact gebracht met Van der Ende Installatiebedrijf. Peet van der Ende bracht daarop een offerte uit en kreeg groen licht om aan de slag te gaan.
Nel Zoon: “Elke dag opnieuw geniet ik van mijn op maat gemaakte badkamer. We moeten zo lang mogelijk thuis wonen van onze regering. Daar heb ik een voorschot op genomen. Als ik de douche inloop, kom ik geen enkel obstakel tegen. Je hebt heerlijk de ruimte. Ideaal. De douche is heel groot, dus je zou er zelfs met een rolstoel in kunnen. Ik heb ook bewust geen scherm naast de douche laten maken. Want met een glazen wand krijg je spetters en die moet je ook weer schoonmaken. Het weg gespetterde water trek ik met een trekker zo naar het gootje toe. Dat is reuze praktisch.”
Toekomstbestendig
Om de badkamer helemaal toekomstbestendig te maken, heeft Van der Ende Installatiebedrijf in het douchegedeelte een handgreep geplaatst voor extra houvast. En behalve de fraaie douche is er een mooie wastafel met badkamerkastje geplaatst.
Alle lof
Mevrouw Zoon is heel blij hoe alles is verlopen. Nel: “Natuurlijk zit je bij zo’n verbouwing in de herrie en de stof, daar moet je je op instellen. Maar alle lof zoals ze het gedaan hebben. De installateurs hebben beneden een papieren loper van de voordeur tot aan de lift gelegd, de lift zelf afgedekt en boven een loper van de lift tot aan de badkamer gelegd. Ze werken heel netjes en dat heb ik wel eens anders gehoord. Ook van bewoners in deze flat. Ze hebben alles precies gemaakt zoals ik het wilde hebben. Het materiaal werd iedere dag opnieuw aangevoerd en diezelfde dag nog verwerkt, zodat je zo min mogelijk in de troep zat. En veertien dagen was veertien dagen, precies zoals afgesproken.”
(Foto inloopdouche)
Leuke reacties
De trotse bezitster van deze toekomstbestendige badkamer krijgt hele leuke reacties. Nel: “Jeetje, wat een grote badkamer, zei een goede bekende van me laatst. Die van jou is exact even groot, zeg ik dan. Gewoon een kwestie van een muurtje weghalen.”
Nel Zoon
Bert Loomans: “De prijs van het zonnecollectorensysteem was scherp, maar zijn aanpak en interesse gaven de doorslag”
(Foto van zonnecollectoren op het dak)
Bert Loomans had het plan om een zonnecollectorensysteem te laten installeren. Daarvoor liet hij drie bedrijven uit de regio een offerte maken. Bert over zijn keuze voor Peet van der Ende van het gelijknamige installatiebedrijf: “De prijs was scherp. Maar zijn geïnteresseerdheid en ‘met beide benen op de grond mentaliteit’ gaven de doorslag. Geen poespas. Ze zeiden gewoon: dit is het, dit krijg je en zo werkt het. Die aanpak sprak mij enorm aan.”
Liggend in de zon
Bij het plaatsen van de zonnecollectoren is optimaal rekening gehouden met de maat van het dak. Dat leidde tot een geheel nieuwe opstelling. Want de collectoren zijn overdwars, dus liggend, in het dak geplaatst. Verder is er een grote 1000 liter tank geïnstalleerd, waar het leidingwater doorheen stroomt. Dit water voorziet de vloerverwarming, de radiatoren en de douchegelegenheid van warm water. Bert: “Als de zon schijnt, wordt het water in de tank verwarmd tot 60 à 80 graden. En op echt zonnige dagen zelfs tot 100 graden. Dat werkt perfect. In de winter had ik er iets meer van verwacht. Dan komt de temperatuur niet uit boven de 40 à 50 graden. Maar al met al ben ik zeer tevreden over de besparing. Datzelfde geldt voor de installatie van het systeem. In tijd van tweeëneenhalve dag was alles perfect geïnstalleerd.”
(Foto van Bert Loomansbij 1000 liter tank)
Goed voor milieu en portemonnee
Bert: “Bij Van der Ende Installatiebedrijf hadden ze berekend dat het gasverbruik zou dalen van 3500 naar 2500 kuub. Dat is al een besparing van zo’n 30%. Maar ik verwacht dat we metonze zachte winters tegenwoordig slechts 2000 kuub verbruiken. Dat betekent een daling van 1500 kuub en daarmee een besparing van meer dan 40%. Maar zo’n installatie is niet alleen goed voor je portemonnee. Bovendien lever je een positieve bijdrage aan het milieu”, aldus de Schipluidenaar.
Bert Loomans
Marlene van Winden: “Dankzij onze vijf zonnepanelen en vier zonnecollectoren zijn we minder afhankelijk van Den Haag”
(Foto van Marlene van Winden voor haar huis met zonnepaneel)
Soms komen dromen uit. Marlene van Winden had gedroomd over het installeren van zonnepanelen en zonnecollectoren en twee dagen later valt ‘Duurzaam Nieuws’ van Van der Ende Installatiebedrijf in de bus. Marlene (lachend): “Dus ik dacht: het moet zo zijn. Peet van der Ende kenden we trouwens al een beetje. Want hij deed net als onze dochter mee aan het Vamos-project, waarbij een hele groep Schipluidenaren drie weken lang huisjes opknapt in arme Braziliaanse wijken. Mijn meisjesnaam is ook eens nog Van der Ende, dus ik heb hem meteen opgebeld voor een afspraak.”
2400 kWh stroombesparing
Besloten werd om zes zonnepanelen en vier zonnecollectoren te installeren.Binnen de kortste keren was alles operationeel. Sindsdien zijn aanzienlijke besparingen gerealiseerd. Marlene: “De zonnepanelen zorgen voor de stroom. De zonnecollectoren voor het warme water in de douche, de wasmachine en de vaatwasser. De wasmachine krijgt meteen water op 40 graden en de vaatwasser is een kwartier eerder klaar. Ik heb uitgerekend dat we per maand gemiddeld 200 kilowattuur (kWh) besparen. Dat scheelt dus 2400 kilowattuur per jaar.”
600 kuub gasbesparing
Het zonnecollectorensysteem zorgt niet alleen voor warm water, maar verwarmt ’s winters ook de cv en vloerverwarming. Marlene: “Ons gasverbruik is van zo’n 3000 kuub naar 1900 kuub gegaan. Maar we hebben ook een houtkachel aangeschaft. Ik denk dat de zonnecollectoren ons jaarlijks een besparing van 600 kuub opleveren.”
Zelfvoorzienend
Bij de Van Windens draait het overigens niet zozeer om besparing. Marlene: “Wij willen zelfvoorzienend worden. Vandaar ook die houtkachel. Verder telen we in onze eigen moestuin onder andere bessen en appels die ik zelf inmaak. En we maken zelf compost, zodat we alles op ons eigen terrein kunnen houden en nauwelijks iets aan de weg hoeven te zetten. We willen zo min mogelijk van de regering afhankelijk zijn.”
Koken op zonne-energie
De Schipluidenaren zijn ook overgestapt op elektrisch koken. Marlene: “Ik dacht, waarom zouden we stroom terug leveren aan het net en voor het koken op gas betalen? Ook dat levert weer aardig wat extra op.”
Goed geïnstalleerd
De familie Van Winden is ook heel tevreden over het aanbrengen van de installatie. “Als ze weggingen was alles netjes opgeruimd en gestofzuigd”, besluit de Schipluidense.
(Foto huis met vier zonnecollectoren en zes zonnepanelen)
Marlene van Winden
Dierenarts Hein Vollaers uit Vlaardingen:
“Van der Ende kwam veruit met de scherpste offerte.
Maar hun ervaring met zonnecollectoren gaf de doorslag.”
(Foto boerderij met zonnecollectoren)
Hein Vollaers en zijn vrouw Suzanne zijn allebei dierenarts. Hein heeft de teugels van de afdeling paarden strak in handen. Suzanne gaat over de afdeling gezelschapsdieren. In hun nieuwe praktijk wilden ze milieubesparende maatregelen treffen, minder gas verstoken en zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn. De oplossing lag voor de hand: een zonneboilersysteem met zonnecollectoren.
Hein:“We hebben eerst veel informatie ingewonnen over zonnecollectoren. Er is veel verschil in kwaliteit. De ene zonnecollector gaat veel langer mee dan de andere. Ook de werking verschilt. Zo’n collector moet natuurlijk tot in de lengte van jaren veel energie blijven opwekken. Anders haal je je investering er niet uit. We hebben drie offertes aangevraagd. Van der Ende Installatiebedrijf kwam veruit met de scherpste offerte. Maar de ervaring van Peet’s broer met zonnecollectoren gaf voor ons de doorslag. Die zonnecollectoren produceert bij HR Solar!”
Heb je de zonnecollectoren eenmaal geïnstalleerd, dan krijg je heel veel gratis energie. Hein:“We hebben geen vergelijkingsmateriaal. Want we zijn meteen met een zonneboilersysteem gestart. Maar dat je daardoor veel minder gas verbruikt, is een ding dat zeker is.”
Suzanne en Hein Vollaers zijn super enthousiast overzonnecollectoren. Hein:“Zonnecollectoren werken niet alleen als de zon schijnt, maar ook als die achter de wolken verdwijnt. ’t Leuke is dat we de vloeistof in de voorraadtank zien oplopen tot 70 graden. Die gaat naar de boiler, waarop de verwarmingsradiatoren en de vloerverwarming draaien. We gebruiken dan niet of nauwelijks gas. Dat scheelt enorm. Want de wind op zo’n vrijstaand gebouw hakt er in.”